Alpin technikával vállaljuk olyan fák kivágását, amelyhez különösen magas figyelem és szaktudás szükséges.

A favágási technikák leginkább a fa nagyságától, méretétől, típusától és annak helyzetétől valamint környezetétől függenek. Természetesen ehhez igazítva nincsen lehetetlen és rengeteg eljárásmód és eszköz létezik a kivitelezéshez.

Ha picit körül nézünk környezetünkben, már tapasztalni fogjuk sok olyan fa áll melyet igen nehéz lenne megközelíteni, avagy annak felső ágait, lombkoronáját elérni. Jogos a kérdés akkor miképpen távolítjuk el a veszélyes elszáradt ágakat, vagy a már kiöregedett elkorhadt fát mely meghaladja akár a 15 métert.

Az egyik leggyakrabban használatos módszer az ilyen esetekben az alpin technika.

Nézzük meg miért olyan gyakori, mit is jelent ez pontosan?

Alpin favágás és fakivágás

Alpin favágás és fakivágás

Ez egy átfogó munkavédelmi módszer, kifejezetten megközelíthetetlen, elérhetetlen munkaterületekre mely a szakmunkát végzőt segíti. Magába foglalja a munkaeszközöket, például a kosaras emelőt, állványzatokat, hevedereket és felfüggesztések készülékeit.

Az ilyen esetekben favágásra szakképzet ipari alpinista kollégákkal dolgozunk, akik felmérve a fa állapotát, helyzetét, életkorát, esetleges elszáradásának mértékét megfelelő eszközöket választanak a tökéletesen biztonságos munkavégzéshez. Nagyon magas szintű szaktudást és körültekintő, előrelátó megoldást követel.

Fontos, hogy a fa állapotát és az ahhoz használatos technikát felmérte, emellett még figyelmet szenteljen a munkavégzés körülményeire is. Meg kell határozni a levágott részek pontos elszállítási útvonalát, annak kivitelezését, és ehhez biztosítandó lezárt területet. Minden esetleges nehézségre, váratlan helyzetre, segítségnyújtásra is fel kell készülni

Amikor minden készen áll a kiválasztott eszközök mászók, erős kötelek, speciális láncfűrész segítségével a fára felmászva fentről lefelé haladva vagy ráereszkedve kivitelezzük a megbízást.

Lassan lépésről lépésre haladva megfontoltan dolgozunk ilyen területeken. Magunk és mások védelmében.

A levágott gallyak, ágak, vagy akár a törzsdarabok aprításáról is gondoskodunk. Amikor már csak a rövid tuskó maradt hátra mérettől függően géppel vagy kézzel kimarjuk a földből.

Amennyiben kisebb törzsről van szó elég kézzel kiásni, bár gépi technikával is igazodunk a változó méretű tuskókhoz, gépjeink bárhova beférnek így hibátlanul az utolsó blokkját is eltávolítjuk a fának.

Tiszta rendezett terepet hagyva magunk mögött. Az alpintechnikával tőrénő fakivágás rendkívül veszélyes, így azt otthoni körülmények között semmiféle képpen nem kavasoljuk.